PARAMARIBO – Meer dan vijftig dorpen in het binnenland krijgen binnen niet al te lange tijd de hele dag elektriciteit. Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen zegt tegen de Ware Tijd dat alle woongemeenschappen in het achterland worden betrokken bij dit zonne-energieprogramma. Hiermee worden stroomgeneratoren, waarvoor regelmatig geen diesel beschikbaar is, overbodig. Behalve dat ze frequent uitvallen, leveren ze niet 1×24 uur stroom.

Het project wordt gefinancierd via een kredietlijn van India in samenwerking met International Solar Alliance. Volgens de minister is het project in vergevorderd stadium. Echter, hij noemt geen concrete periode voor afronding. Abiamofo bekijkt momenteel de selectie van de dorpen opnieuw, omdat hij niet tevreden is met de manier hoe dat tot nu toe is gebeurd. “Ik ben het niet eens met de vorige prioriteitstelling wanneer het gaat om wie eerst aan de beurt komt”, legt hij uit.

Als voorbeeld noemt de bewindsman inheemse dorpen zoals Kwamalasamutu in het zuiden van Suriname die geen voorkeur hadden bij de vorige selectie. “Ik vind dat die eerder aan bod hadden moeten komen omdat het logistiek veel moeilijker is om deze dorpen te bevoorraden met diesel. Je kunt deze gemeenschappen alleen via luchttransport bereiken en we weten allemaal wat de vliegkosten zijn.”