PARAMARIBO – De regering heeft genoeg geld om ambtenaren en ook medewerkers in de particuliere sector te voorzien van een financiële bonus in verband met de viering van 45 jaar staatkundige onafhankelijkheid op 25 november. Het is de bedoeling dat in december ook weer een kerstbonus wordt gegeven. “We hebben wat geld voor een extraatje”, zegt minister Achaibersing van Financiën en Planning tegen de Ware Tijd.

Hij ontkent dat dit een politieke stunt is om de Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO) ervan te weerhouden te vragen om een loonsverhoging. “Nee, dit staat er helemaal los van. Met de CLO zijn we overigens nog in onderhandeling”, zegt de minister. Wat betreft het aanpassen van het loon van ambtenaren komt er in januari 2021 een loonronde. Deze besluiten zijn woensdag genomen in de vergadering van de raad van ministers. Hiervoor zal de Sociaal Economische Raad om advies worden gevraagd naar wat de financiële implicaties zouden zijn.

Achaibersing zegt dat de gemeenschap al behoorlijk veel offers heeft gebracht en de regering beseft hoe zwaar de economische situatie drukt op de samenleving. De financiële tegemoetkomingen moeten dan ook gezien worden als één van de maatregelen die de regering heeft genomen om de crises in het land tegen te gaan. De bonussen van november en december zijn eenmalig. “Het is een kleinigheid om de pijn op te vangen”, benadrukt de minister.

De bonussen zullen niet aan alle ambtenaren worden uitgekeerd. “We gaan de mensen die het echt nodig hebben gedenken. Op dit moment denk ik dat het zal gelden voor mensen die minder dan een nog te bepalen bedrag in SRD per maand ontvangen. Dus het gaat om de zwakke huishoudens.” Voor personen in de particuliere sector zal de bonus worden uitgekeerd in de vorm van een belastingstimulans.