De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft virtueel kennisgemaakt met enkele leden van de Georgetown Chamber of Commerce and Industry (GCCI). Deze kennismaking heeft geresulteerd in een samenwerking tussen partijen. Meer dan vierhonderd bedrijven in Guyana zijn aangesloten bij de GCCI. De bijeenkomst was op 22 oktober en werd geïnitieerd door de groepsvertegenwoordiger Handel, Hans Hiralal.

Volgens VSB-voorzitter Bryan Renten hebben Suriname, Guyana en Frans-Guyana de potentie om een single market economie te creëren voor de arbeidsuitwisseling. Er zijn bijkans 1.5 miljoen mensen in de drie landen. Nu er olie gevonden is, is er meer potentie voor groei. Er zijn unieke mogelijkheden om een markt te creëren die groot genoeg is voor de private sector om zaken te doen. Volgens Renten moet er meer gedaan worden.

Ook GCCI senior vicepresident Timothy Tucker gelooft dat er niet genoeg wordt gedaan binnen de relatie tussen beide landen. Vanuit de Guyanese kant is er ook behoefte om meer te doen met de Surinaamse private sector.

Er zal door beide organisaties gekeken worden naar meer samenwerking met Barbados. Beide partijen willen een actievere rol van het bedrijfsleven naar de overheid toe.

Aan het kennismakingsgesprek hebben vijftien VSB’ers en GCCI’ers deelgenomen. Er is een tijdlijn vastgesteld voor het analyseren van drempels voor het doen van zaken in Suriname en Guyana door ondernemers uit beide landen.

De kansen en uitdagingen worden spoedig in kaart gebracht om tegen eind november weer bij elkaar te komen.