PARAMARIBO – Met de beёdiging vrijdag van Odessey Ling, Sharoma Birtantie-Brispat en Francyn Djajadi tot advocaat is het aantal vrouwen in het ambt verder toegenomen en zijn er meer vrouwen dan mannen. Wat het verschil is kon Samantha Gadjradj, Deken van de Orde van Advocaten in Suriname, niet precies zeggen, maar ze juicht deze ontwikkeling toe. 

Over de tot het ambt toegetreden collega’s zei ze: “Ze zijn heel jong en twee zijn ook nog moeder dus het is echt een bijzondere prestatie. Ik ben zeer verheugd omdat er langzaam maar zeker een balans komt.” Ze doelt op de balans tussen mannen en vrouwen en hogere beroepen. Volgens de deken heeft Suriname nu meer dan 215 advocaten.

De beëdigde juristen beloven dat ze zich in alle oprechtheid zullen inzetten. Djajadi verzekert dat ze niet zal teleurstellen omdat ze keihard heeft gewerkt om dit resultaat te behalen. “Ik ben door een alleenstaande moeder groot gebracht en het was financieel best moeilijk. Ik moest hard werken om te overleven en uiteindelijk zo ver te komen.”

Voor Birtantie-Brispat was het een uitdaging om het gezinsleven, werk en studie te combineren. De kersverse advocaten zullen zowel straf- als civiele zaken doen. Waarnemend president van het Hof van Justitie Iwan Rasoelbaks heeft net als hij bij eerdere beëdigingen deed, dit drietal gewaarschuwd zich niet te lenen voor duistere praktijken.

Volgens hem komt het nog regelmatig voor dat advocaten brokken maken. Vooral op het gebied van informatie verstrekking door de raadslieden en over het honorarium valt er volgens hem wat te zeggen. “Informeer uw cliёnten regelmatig over de stand van zaken. Ik kan hierover een boek schrijven”, merkt Rasoelbaks op.

Het is volgens hem heel belangrijk om schriftelijke afspraken te maken over de betaling. “Laat het recht uw passie zijn en de dienstbaarheid aan rechtszoekenden uw missie.” Integriteit en deskundigheid van advocaten moeten volgens Rasoelbaks ook niet worden onderschat.

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday drukte de drie advocaten op het hart altijd het rechte pad te bewandelen zodat ze het vertrouwen van de gemeenschap niet verliezen. “Omarm de leugen nooit. Want met de leugen gaat u ook ten onder. Zuiverheid in de belangenbehartiging is daarom een kern voorwaarde.” Hij riep het drietal ook op geen misbruik te maken van de wettelijke bevoegdheden.