Door de toename in de belangrijkste offshore booractiviteiten in de olie- en gasbekkens, zal de vraag naar booreilanden toenemen in 2022.

Volgens het rapport van de Noorse makelaar Fearnley Securities zal vanwege de toegenomen offshore booractiviteit in Suriname, Guyana, Brazilië, Noorwegen, West-Afrika en de Golf van Mexico, de vraag naar drijvende booreilanden omhoog stuwen. De sector heeft de afgelopen jaren geleden onder overcapaciteit; een situatie die ontstond door de Covid-19 pandemie in begin 2020. Door de coronacrisis moesten olie- en gasmaatschappijen hun uitgaven en activiteit terugbrengen vanwege de zwaar teruggevallen vraag.

“De verdere ontwikkeling van vaccins tegen Covid-19 en een algemene versoepeling van de situatie rond de pandemie, in combinatie met een sterke vraag naar olie, kunnen ertoe leiden dat meer booropdrachten worden aanbesteed en later worden omgezet in gunningen”, aldus het rapport. “De vraag naar booreilanden keert geleidelijk terug naar de markt.”

De vraag naar half-afzinkbare booreilanden en boorschepen zal naar verwachting stijgen tot 140 units tegen eind 2022. Een stijging met 22% ten opzichte van de 115 units die naar verwachting tot het eind van 2021 in operatie zullen zijn.

ExxonMobil voert de exploratie- en evaluatieboringen voor de kust van Guyana op. De Amerikaanse supergigant heeft nu zes booreilanden tot zijn beschikking om zijn activiteiten in dit aantrekkelijk oliegebied uit te breiden. De oliegigant is van plan om dit jaar alleen 15 putten te boren in het Stabroek-blok.

De Braziliaanse staatsgigant Petrobras is ook op zoek naar twee boorplatforms voor blok BM-S-11, waar de Tupi-, Berbigao en Sururu pre-zoutvelden liggen.

Het Noorse staatsbedrijf Equinor heeft onlangs het boorschip West Saturn, dat eigendom is van Seadrill, ingezet voor een ontwikkelingsboorcampagne in het door haar geëxploiteerde Bacalhau-project voor de kust van Brazilië.