Vicepresident Ronnie Brunswijk werkt gestaag aan zijn wens om een vrijhandelszone op te zetten in Marowijne. In het projectvoorstel is 12.000 hectare in het Wanekreek-gebied, dichtbij Galibi buiten het Natuurreservaat, opgenomen. Dit gebied grenst aan Frans-Guyana en is een Europees overzees gebied waar Europese regels gelden.

De Frans-Guyanese delegatie die gesprekken over deze vrijhandelszone voert, is voor de derde keer geweest bij de vp, waarbij het projectvoorstel is overhandigd. Volgens het Directoraat Volkscommunicatie (DVC) past dit project volledig in het beleid van de regering Santokhi/Brunswijk. Er komt heel wat bij kijken bij het opzetten van een vrijhandelszone. Er moet een 25 km lange weg worden gemaakt en moeten er water- en elektriciteitsvoorzieningen worden gebracht naar het gebied. Daarnaast zijn de standaardvoorwaarden voor vrijhandelszones, de aanwezigheid van een vliegveld, een tweedelige haven, een duty free shopping mall, hotel en parken met verschillende sportaccommodaties.

Brunswijk is ervan overtuigd dat zo een vrijhandelszone de economie van het land ten goede zal komen. Surinaamse producten zullen onder andere goedkoop kunnen worden afgezet. Met de komst van de vrijhandelszone zouden ook investeerders worden geaccommodeerd, wordt werkgelegenheid geschapen en krijgt toerisme een boost. Belangrijk voor de vp is dat er bij de uitvoering wordt gekeken naar wet- en regelgeving voor dit grootschalig project.