Vanaf 17 augustus 2021 wordt voeding en drank door Surinaamse bedrijven geleverd aan de offshore-boorplatformen van TotalEnergies die actief zijn in Blok 58. Hiermee is weer een belangrijke stap gezet in het maximaliseren van local content.

Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. maakt zich hard voor de ontwikkeling van local content om Suriname zoveel mogelijk voordeel te laten hebben aan de offshore-olie- en gasindustrie. Hiertoe werken wij nauw samen met bedrijven die actief zijn in de Surinaamse offshore. Local content kan worden omschreven als de mate waarin Surinaamse bedrijven en burgers meedelen in de economische activiteiten die de offshore-vondsten met zich meebrengen. Het gaat hierbij om de levering van lokale goederen en diensten en de invulling van arbeidsplaatsen door Surinamers.

TotalEnergies heeft via haar hoofdcontractor Maersk Drilling een betekenisvolle stap gezet door vanaf deze maand voeding en drank voor haar offshore-boorinstallaties in Blok 58 volledig uit Suriname af te nemen.

Dit resultaat is tot stand gekomen na overleg tussen Staatsolie, TotalEnergies en Maersk Drilling. Het volledig inkopen van voedsel en dranken in Suriname is afhankelijk van de beschikbaarheid van voorraden en de mogelijkheid dat het bevoorradingschip tweewekelijks de haven kan binnenvaren. Op de boorplatformen werken circa 350 mensen waarvan ongeveer vijftig Surinamers.

De leveringen vinden plaats met speciale bevoorradingsschepen, waarvan drie zijn gereserveerd voor de activiteiten in Suriname. De verschepingen vinden plaats vanuit Kuldipsingh Port Facilities aan de Surinamerivier te Dijkveld.

De bevoorradingschepen brengen het boorafval voor behandeling aan land en nemen voedselvoorraden mee naar de boorplatformen. Diesel voor de boorplatformen en bevoorradingsschepen wordt ook in Suriname ingekocht. De opbrengsten van de dieselleveringen kunnen oplopen tot US$ 30 miljoen per jaar.
Staatsolie werkt er hard aan om de opslagplaats van pijp- en boormateriaal ook in Suriname te laten opzetten, de zogeheten lay down area. TotalEnergies is hiertoe een aanbesteding aan het voorbereiden. Wanneer de Surinamerivier zal zijn uitgebaggerd en de vaargeul dieper is, zullen bevoorradingsschepen met een grotere diepgang ingezet kunnen worden. De verwachting is dat eind 2021 de vaargeul voldoende diepgang zal hebben. Dit zal meer mogelijkheden opleveren voor lokale producenten en leveranciers van goederen.

PERSBERICHT| STAATSOLIE