PARAMARIBO – Tijdens het werkbezoek van president Chandrikapersad Santokhi komende week aan Nederland staat Surinames verzoek voor het visumvrije reizen van zijn staatsburgers naar de Europese Unie hoog op de agenda. Dat heeft minister Albert Ramdin (Bibis), dinsdag gezegd tijdens een persconferentie. Tijdens het bezoek dat duurt van 6 tot en met 11 september zal een lijvige agenda worden afgewerkt. 

De formele ontmoetingen met de Nederlandse regeringsautoriteiten zijn op 8 en 9 september, waaronder een beleefdheidsbezoek aan de koning van Nederland. In het programma zijn ook ontmoetingen en evenementen met het Nederlands bedrijfsleven, potentiele investeerders en de Surinaamse diaspora opgenomen.

Ramdin geeft aan, dat de Nederlanse regering reeds ondersteuning heeft toegezegd om Surinames officieel verzoek voor het visumvrije reizen te zullen ondersteunen. Echter, de instemming met het verzoek is een collectief besluit van de landen die lid zijn van de Europese Unie.

Een van de voorwaarden is dat Suriname een biometrisch paspoort zal moeten introduceren zoals door EU-landen wordt gehanteerd. Daartoe zal de wet op Paspoorten moeten aangepast. De nieuwe wetgeving is in concept reeds af en moet nog door lokale instituten zoals de Staatraad worden goedgekeurd en daarna behandeld door het parlement. Binnenkort wordt de wetswijziging in de regering besproken.

Nederland heeft, aldus minister Ramdin, 2 miljoen euro uitgetrokken voor de ondersteuning aan Suriname. Ook aan Belgiƫ en Frankrijk is ondersteuning gevraagd. De komende periode gaat de regering lobbyen om de EU-landen zo ver te krijgen dat ze het voorstel van Paramaribo ondersteunen. De bilaterale besprekingen tussen Santokhi en demissionair-premier Mark Rutte zullen gaan over strategische en politieke samenwerking op diverse gebieden tussen Suriname en Nederland.

“Het is geen beleefdheidsbezoek,” aldus minister Ramdin. Wat concreet op de agenda van de regeringsleiders staat wenste hij niet prijs te geven. Het werkbezoek is, zo zegt de bewindsman, een bevestiging van het beleid dat sinds het aantreden van de regering wordt gevoerd om de wederzijdse betrekkingen te versterken. Met de president reizen mee de ministers van Bibis, Financien en Planning en Volksgezondheid die elk hun eigen agenda met hun Nederlandse counterparts zullen afwerken. Landbouwminister Prahlad Sewdien die al in Nederland vertoeft voor werkbespreking zal zich na aankomst van de president bij de delegatie voegen.