Total en Apache Corporation hebben een nieuwe belangrijke olie- en gasvondst gedaan bij de Keskesi East-1-put, in blok 58 voor de kust van Suriname. Het is de vierde grote olievondst, na eerdere ontdekkingen bij Maka Central, Sapakara West en Kwaskwasi.

De put werd geboord met een waterdiepte van ongeveer 725 meter. Er is in totaal 63 meter netto aan koolwaterstoffen aangetroffen, bestaande uit 58 meter netto zwarte olie, lichte olie en gas. De vondst is gedaan in Campano-Maastrichtian reservoirs van goede kwaliteit. In reservoirs van Santonian is 5 meter lichte olie gevonden. Er wordt nog geboord naar diepere lagen.

“We zijn verheugd om deze nieuwe ontdekking aan te kondigen, die bevestigt dat deze eerste verkenningscampagne een groot succes is en bijdraagt ​​aan de bewezen bronnen”, aldus Kevin McLachlan, Senior Vice President Exploration bij Total. “We zijn ook verheugd, als nieuwe exploitant van het blok, om de beoordelingsoperaties te starten die zijn ontworpen om de ontdekkingen van 2020 te karakteriseren, terwijl we tegelijkertijd een tweede verkenningscampagne starten voor dit productieve blok in 2021.”

Total heeft vanaf 1 januari 2021 een werkbelang van 50% in Blok 58. Na voltooiing van de operaties op Keskesi East-1, zal het Noble Sam Croft-boorschip voorlopig vrij zijn.