De ‘Caribbean Trade for Sustainable Development’ (T4SD) Hub is gelanceerd afgelopen week om kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) te helpen met het ontwikkelen van duurzame en levensvatbare bedrijfsmodellen in de 16 lidstaten van Cariforum, waaronder Suriname. De lancering is gedaan door International Trade Centre (ITC), in samenwerking met de ‘Caribbean Export Development Agency’ (Caribbean Export).

De T4SD Caribbean Hub zal worden gehost door Caribbean Export, het regionale agentschap voor de bevordering van handel en investeringen. Caribbean Export sluit zich aan bij een wereldwijd netwerk van T4SD Hubs, die zijn opgezet door ITC met lokale instellingen in Ghana, Kenia, Laos, Nepal, Peru en Vietnam.

De organisatie zegt in een persbericht dat het de bedoeling is om de competitiviteit van de MKB te versterken door middel van duurzame bedrijfsactiviteiten en die te helpen meer klimaatbestendig te worden, de CO²-uitstoot te verlagen, afval te recyclen, producten en diensten te certificeren met internationale duurzaamheidsnormen en toegang te krijgen tot groene financierings- en waardeketens.
Uitvoerend directeur Pamela Coke-Hamilton, zei bij de virtuele conferentie op 26 februari dat de regio zich met de lancering van de Caribbean T4SD Hub en de binnenkort te houden Unctad-15, positioneert in het centrum van het huidige handelsdebat, “dat grotendeels draait om hoe handel kan bijdragen aan een groen herstel van de economie en transitie naar een duurzame groei.”

“Handel kan een krachtig instrument zijn om te zorgen voor een veerkrachtige toekomst met zero-uitstoot, wat voor iedereen van belang zal zijn als we ervoor zorgen dat het op de juiste manier wordt benut. Elke belanghebbende in een internationale waardeketen – of het nu gaat om een consument, een lokale producent of een multinational – kan een rol spelen bij het transformeren van ons handelssysteem door duurzame producten te eisen die voldoen aan duurzaamheidsnormen en door toepassing van duurzame bedrijfspraktijken”, zegt Coke-Hamilton.


Door middel van de Caribbean T4SD Hub, zal Caribbean Export de expertise en vaardigheden ontwikkelen om duurzaamheidsgerelateerde diensten aan te bieden aan de MKB. In de komende twee jaar zal de Caribbean T4SD Hub zich bezighouden met onder meer, klimaatbestendigheid, hulpbronnenefficiëntie, recycling, duurzaamheidsnormen en toegang tot groene financiering en internationale keurmerken, die belangrijke uitdagingen zijn voor de MKB in de regio om concurrerend te worden en te blijven.