Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking heeft de Cariforum-UK economische partnerschapsovereenkomst ondertekend. Dit gebeurde donderdag onder toeziend oog vanuit London door de Britse minister voor Internationale Handel, Ranil Jayawardena. Suriname voegt zich hiermee bij het Verenigd Koninkrijk en 13 andere Cariforum-staten die al hebben getekend.

Eenmaal in werking, zal de economische partnerschapsovereenkomst (EPA) belasting- en quotavrije toegang tot het Verenigd Koninkrijk (VK) bieden. De overeenkomst omvat ook de geleidelijke liberalisering van tarieven op veel Britse exporten naar Suriname, waaronder machines, whisky en auto’s.
De EPA biedt ook royale markttoegang aan beide partijen op het gebied van dienstenhandel, en bevat bepalingen over intellectueel eigendom, aanbestedingen, concurrentie en andere moderne handelspolitieke kwesties. Dit is van belang voor de verdieping van de bilaterale handels- en investeringsrelaties tussen het VK en Suriname.


“Deze overeenkomst zal de sleutel zijn om onze welvaartsbanden te versterken en zal banen en bestaansmiddelen in beide landen ondersteunen, terwijl we ernaar streven om beter terug te bouwen op Covid-19,” zei Ranil Jayawardena na de ondertekening. “Ik kijk ernaar uit om nauw samen te werken met Suriname en alle Cariforum-staten terwijl we doorgaan met het smeden van nauwere handels- en investeringsbanden in 2021 en daarna” vervolgde Jayawardena.
Suriname en het VK hebben een manier gevonden om deze overeenkomst te ondertekenen, ondanks reis- en andere beperkingen in beide landen als gevolg van de Covid-19-pandemie. Volgens Ross Denny, VK waarnemend niet-residerend ambassadeur in Suriname, toont dit de diepe betrokkenheid van beide partijen bij deze overeenkomst aan.


De totale handel in goederen en diensten tussen het VK en Suriname bedroeg £ 19 miljoen in 2019. De export van Suriname naar het VK omvat ongeveer £ 270.000 aan vis en schaaldieren.