Suriname heeft op de Caribbean Girls 3D Virtual Hackathon, de eerste en de tweede plaats veroverd. Team The Girl Code dat de eerste plaats bezet, heeft de regionale competitie gewonnen met  Farm Buddies, een systeem waarmee boeren hun planten via internet in de gaten kunnen houden en verzorgen. Fusion Girls, heeft GearTracks ontwikkeld, een systeem waarmee vissers hun netten of krabbenkooien ook via internet in het oog kunnen houden. Genoeg voor een tweede plek.

Suriname is pas een week voordat het evenement begon uitgenodigd om deel te nemen. “Het was extra hard werken,” geeft Shayenne Overeem, lid van The Girl Code, aan. “Het was leuk maar ook een grote uitdaging.” Met Farm Buddies biedt het team een oplossing aan voor boeren. “Eigenlijk voor iedereen die plant,” benadrukt Overeem. “Een sensor doet metingen en houdt bepaalde dingen bij als vochtigheid, lichtintensiteit en bodemzout. Als de plant niet genoeg water of bemesting heeft worden deze automatisch toegevoegd. Het mooiste is dat je dit alles met een smartphone kan aansturen.”

Devika Mahabir en Yael Cairo lichten toe wat Fusion Girls hebben ontwikkeld. Met GearTracks kan een eigenaar van een net of krabbenkooi zijn ‘gear’ op afstand in de gaten houden, geven ze aan.  Er wordt een ‘flutter’ bevestigd aan het net of de krabbenkooi geeft Cairo aan. Via zijn mobiel kan hij bijvoorbeeld zien waar en hoe diep het is. De tijd en laatste locatie worden nauwkeurig weergeven. Ook is er een QR code op de flutter. Zodat de eigenaar bij verlies  het gemakkelijker terug kan vinden.
Mahabir benadrukt dat GearTraks ook bedoeld is om vervuiling van de zee tegen te gaan. “Ghost gear (visnetten en krabbenkooien die achtergelaten worden in de oceaan) kunnen het ecosysteem van de oceaan verstoren en jaarlijks gaan er duizenden zeedieren dood hieraan,” geeft ze aan. “Suriname moet dit als een grandioos probleem zien want de visserijsector vormt een grote agrarische sector. Wij van Fusion Girls zagen het gevaar hierin, niet alleen in Suriname maar over de hele wereld. Vandaar het idee voor Geartracks.” Dit alles is ook met een smartphone aan te sturen.   

De regionale hackathon dat normaal Caribbean Girls Hackathon heet, is door de covidpandemie dit keer virtueel geweest en heeft geduurd van 18 januari tot 24 april. Suriname heeft voor het eerst meegedaan. Beide teams zijn het product van Codettes onder leiding van Julie Sundar en het Internet of Things Laboratory, geleid door Theo Boomsma. Boomsma is de mede organisator van de Surinaamse hackathons. Sundar legt zich toe op het trainen van meisjes en vrouwen in ICT en bouwen van apparaten. Sundar en Boomsma zijn trots op “hun meisjes en jongedames” die weer eens hebben getoond hoeveel potentie Suriname en ‘girls in ICT’ hebben.