
In Suriname is gelet op de enorme goudreserves die aanwezig zouden zijn ruimte voor nog zeker twaalf grote goudmijnen als van Iamgold en Newmont. Daarom heeft de vorige regering talrijke exploratieconcessies verstrekt. Er zat een zekere visie achter om al tijdens de exploratiefase grote kapitaalstromen naar Suriname op gang te brengen, zei NDP-assembleelid Sergio Akiemboto vrijdag in het parlement.
Hij reageerde tijdens een presentatie op mededelingen van vicepresident Ronnie Brunswijk dat de vorige regering met Akiemboto als toenmalige minister van Natuurlijke Hulpbronnen via ongebruikelijke procedures goudconcessies heeft weggegeven. Het assembleelid voerde aan dat de vp de indruk probeerde te wekken dat de vorige regering foute bedoelingen had met het uitgeven van concessies. Het cyclische karakter en volatiliteit van de mijnbouwsector maakt echter volgens Akiemboto dat snel besluiten moeten worden genomen en effectief gehandeld bij het verstrekken van mijnbouwrechten. In de wereld gaat jaarlijks bij exploraties naar mineralen veertien miljard US dollar om en 70 procent daarvan in de goudsector.
De mijnbouwindustrie in Suriname heeft de potentie om zeker nog twaalf world class mijnen te hebben dan die twee wat we nu hebben”, aldus Akiemboto. Daarnaast is er nog ruimte voor het uitgeven van exploratierechten. Hij wees erop dat in buurland Guyana ongeveer achttien grote maatschappijen bezig zijn met exploratieactiviteiten. Met soortgelijke activiteiten in Suriname zou tussen de vijf en achttien miljoen US dollar op jaarbasis in de economie kunnen worden gepompt. De volksvertegenwoordiger voegde eraan toe dat wereldwijd één op tien exploraties resulteert in het opzetten van een grote goudmijn vandaar dat veel exploratierechten werden uitgegeven, waarvan enkele zouden kunnen uitmonden in het opzetten van grote goudmijnen. “Er was een ratio, erachter. Er was een denken erachter”, verdedigde Akiemboto het concessie-uitgiftebeleid van de vorige regering.