Hij gaat langs bij koning Willem-Alexander, hij heeft een ontmoeting met demissionair premier Mark Rutte en hij spreekt een delegatie van de Eerste en Tweede Kamer toe. Maar een staatsbezoek mag het niet heten, de reis die de Surinaamse president Chandrikapersad (‘Chan’) Santokhi maandag door Nederland begint. Hij is gewoon aan het werk.

De 62-jarige president heeft in zijn gevolg maar liefst vijf ministers uit zijn kabinet. Hij hoopt zowel politiek als ondernemend Nederland warm te maken voor het nieuwe Suriname dat hij, na tien jaar presidentschap van Desi Bouterse, gestalte wil geven. Als het aan hem ligt, komen bijvoorbeeld de Nederlandse boeren die problemen hebben met hun stikstofhuishouding gewoon naar Suriname.

Chan Santokhi komt naar Nederland zonder Ronnie Brunswijk, zijn vicepresident en leider van de politieke partij ABOP. Brunswijk is eind vorige eeuw in Nederland bij verstek veroordeeld wegens betrokkenheid bij cocaïnesmokkel en zou bij zijn komst dus opgepakt kunnen worden. Maar de president wil het in de aanloop naar zijn bezoek hebben over ‘wet en recht’, en niet over ongemakkelijke regeringspartners.

Santokhi spreekt met de Volkskrant in het zogeheten Kabinet van de President. Het is op een steenworp afstand van Fort Zeelandia, de plek waar Bouterse in december 1982 vijftien burgers liet martelen en vermoorden. De naam van Bouterse, in augustus opnieuw tot twintig jaar cel veroordeeld maar nog altijd op vrije voeten, zal Santokhi tijdens het interview slechts één keer expliciet noemen. Maar dat de president nog altijd worstelt met de erfenis die zijn voorganger na mei vorig jaar voor hem achterliet, staat buiten kijf.