Staatsoliemaatschappij Suriname NV en de Energy Chamber van Trinidad & Tobago (ECTT) hebben een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend om samen te werken aan capaciteitsopbouw voor gezondheid, veiligheid en milieu (HSE) in de Surinaamse olie-en gassector. Managing Director van Staatsolie, Rudolf Elias, heeft de overeenkomst op 13 oktober getekend met Thackwray Driver, president en CEO van ECTT.

Op grond van de overeenkomst zullen partijen een raamwerk creeren voor effectieve samenwerking en kennisdeling dat is gericht op de ontwikkeling van HSE-normen, beoordelingssystmen, het opbouwen van de technische en HSE-capaciteit van dienstverleners en het verlenen van certificatiediensten in de Surinaamse olie-en gassector. Bovendien zal een kader van gezondheids-, veiligheids- en milieuspecialisten worden aangewezen voor training en ontwikkeling, met als doel dat zij servicebedrijven kunnen adviseren en certificeringsaudits kunnen uitvoeren in overeenstemming met de industrienormen.

De intentieverklaring heeft een duur van drie jaar, met de optie tot stilzwijgende verlenging. De overeenkomst tussen de twee Caricom-buren komt op een moment dat Suriname tot dusverre drie offshore olie-ontdekkingen heeft gedaan en vooruit wil gaan met de ontwikkeling van deze hulpbronnen. De ontdekkingen in Suriname volgen de meer dan 8 miljard vaten ruwe olie die in Guyana bij het aangrenzende Stabroek Block zijn gevonden.