PARAMARIBO – Het is voor de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) kiezen uit twee kwaden om de verliezen te beperken. Om de vluchten op de Mid-Atlantische Route te blijven onderhouden heeft de vliegmaatschappij Air Belgium ingehuurd. “Het huren van een eigen kist zou de maatschappij maandelijks 650.000 US dollar kosten”, zegt Steven Gonesh, Vice President Operations bij SLM, tegen de Ware Tijd. 

Het besluit om Air Belgium in te huren is gekomen nadat SLM heeft besloten het leasecontract voor de Boeing 777-200ER eerder dan afgesproken, op te zeggen. SLM, die nog in onderhandeling is met Boeing, hoopt deze week nog de kist terug te geven. “Het leasecontract met Boeing verloopt in mei, maar volgens onze onderhoudstechnici zouden we de kist in april moeten wegsturen voor groot onderhoud. Echter, dit is een grote postenkost waarop de maatschappij niet zit te springen”, zegt Gonesh.

Volgens de SLM-functionaris zou er geen sprake zijn van contractbreuk of enige financiële gevolgen. Want dat de Boeing 777-200ER maar kort zou vliegen voor Suriname was al in de planning. In een plan gepresenteerd door Boeing was al afgesproken om de kist voor achttien maanden in te zetten, zodat de maatschappij haar E-top certificering kon behalen. “Dit certificeert Suriname om met een tweemotorig kist over de oceaan te vliegen en dat hebben wij ook behaald. We zouden volgens planning de Boeing 787 Dreamliner binnenhalen, maar met de pandemie en reisbeperkingen is dit financieel niet verantwoord voor de maatschappij”, legt Gonesh uit.

Air Belgium zal voor twee tot drie maanden worden ingezet om de vluchten voor SLM te onderhouden. Dit is volgens Gonesh heel belangrijk als Suriname de route wil behouden. “Het is dan aan de rvc, directie en overige staf om te kijken hoe we het zullen invullen nu de 777 komt weg te vallen. Alleen is dat een hele uitdaging met de Covid-19-pandemie. We zien in elk geval dat er voor het nieuwe boekjaar, dat in april van start gaat, nog geen veranderingen in de reisbeperkingen zullen komen”, zegt Gonesh.

Volgens de SLM-topman worden één tot twee vluchten per week uitgevoerd en met de reisbeperkingen zou het niet raadzaam zijn om nu al een eigen kist te huren. “Als we kijken naar de minimale huurkosten voor een kist zouden we in elk geval veel meer dan een of twee vluchten moeten uitvoeren om de kosten goed te verantwoorden”, stelt Gonesh.

Tegelijkertijd werkt de luchtvaartmaatschappij ook aan het verder gezond maken van het bedrijf. De schuldpositie en inkomstenderving van de SLM zou per augustus vorig jaar op 88 miljoen US dollar staan. In een onderhoud met de top van de regering is gevraagd naar een plan om het staatsbedrijf weer gezond te maken. “We hebben al gesproken met de bond hoe zij daar tegen aan kijken. Volgende week hopen we met de directie en staf de plannen te maken. We blijven in elk geval niet stilzitten”, aldus Gonesh.