Directeur Paul de Haan van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) schrijft in een bekendmaking aan het personeel dat voor een significant deel van de medewerkers een collectief ontslagvergunning zal worden aangevraagd. “Alvorens daartoe over te gaan, stellen wij u in de gelegenheid vrijwillig uit dienst te treden,” is aan de medewerkers maandag meegedeeld in een directie bekendmaking.

De SLM heeft een schuldenlast van US$ 100 miljoen. Om het hoofd boven water te houden tijdens de financiƫle crisis die de luchtvaartmaatschappij meemaakt, moeten er drastische maatregelen getroffen worden. Dit is nodig om de SLM van een faillissement te behoeden. Medewerkers die in aanmerking willen komen voor een vrijwillig vertrek regeling hebben tot 14 mei de gelegenheid om dat schriftelijk kenbaar te maken.

Personeelsleden kunnen afhankelijk van de dienstjaren een loonuitkering krijgen van 3 maanden tot een jaar. Voor die periode is ook de medische voorziening gegarandeerd. Verder kunnen medewerkers die reeds 55 jaar zijn, in aanmerking komen voor een vervroegd pensioen.

De Haan had eerder in een gesprek met vicepresident Ronnie Brunswijk te kennen gegeven dat het bedrijf maandelijks US$ 2 miljoen steun nodig heeft, een jaar lang. Dit bedrag is nodig om de operationele kosten van het bedrijf te dekken. President Chan Santokhi zaterdag tijdens een virtuele persconferentie op een vraag hierover, dat de Staat er niet is om parastatale bedrijven te financieren. De oplossingen moeten elders gezocht worden.

Bij het personeel van de SLM is er behoorlijke beroering ontstaan door de bekendmaking van de directie. Velen zijn niet zeker van hun baan, aangezien aangekondigd is dat er collectief ontslag zal worden aangevraagd, als mensen niet vrijwillig het dienstverband willen beƫindigen.