De regering wil de samenwerking met Nederland op een hoger niveau tillen. President Chan Santokhi zal een politiek gesprek hebben met demissionair minister-president Mark Rutte. Op de agenda staan volgens minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking inhoudelijke zaken, want het gaat niet om een beleefdheidsbezoek. Er zal ook gesproken worden over visumvrij reizen. De president zal van 5 tot 12 september afwezig zijn. Het officiële werkbezoek aan Nederland is op 8 en 9 september. Het staatshoofd wordt ontvangen door koning Willem-Alexander. Op 10 en 11 september is er een speciaal programma voor de Surinaamse diaspora.

Aan Nederland is ondersteuning gevraagd voor visumvrij reizen. Het verzoek is reeds ingediend, legde Ramdin dinsdag op een persconferentie uit. De Europese Unie moet echter het besluit nemen omdat een visum voor meerdere Europese landen geldt. Nederland heeft de ondersteuning toegezegd. Ook aan Frankrijk en België is ondersteuning gevraagd. Suriname moet wel een biometrisch paspoort in orde maken. De wetgeving hiervoor is in concept af.

Naast de president, maken vijf ministers deel uit van de regeringsdelegatie. Naast Ramdin zijn ook van de partij de ministers Armand Achaibersing (Financiën en Planning), Kenneth Amoksi (Justitie en Politie), Amar Ramadhin (Volksgezondheid) en Parmanand Sewdien (Landbouw, Veeteelt en Visserij) is reeds in Nederland. De delegatie zal ook ontvangen worden door de Eerste Kamer en de Tweede Kamer worden ontvangen. De president zal een toespraak houden.
Minister Ramdin benadrukt dat het belangrijk is om de banden met Nederland verder te versterken, zoals dat ook het geval is met Guyana. Met het bezoek van het staatshoofd wordt op het hoogste niveau de relatie bevestigd. Ramdin vindt het jammer dat negatief commentaar is geleverd over de uitnodiging van de president om de Anton de Kom lezing te houden. Het is volgens hem een prachtig moment om de verbintenis tussen Suriname en Nederland en de rol van De Kom aan te geven. Etniciteit moet nooit een reden zijn om de grote held van Suriname te eren. De speech van de president zal veel aandacht trekken, voorspelt de bewindsman. Hij vraagt mensen om te wachten met conclusies trekken totdat de president gesproken heeft. Over voorgenomen demonstraties, merkt Ramdin op dat het eenieders democratisch recht is om te protesteren.