Een nieuwe ‘goedkope’ lening aangaan om peperdure leningen af te kopen. Zoals de Oppenheimer-obligatieleningen met meer dan 13 procent aan rentes. Dat is een optie die de regering serieus wil aanhoren. Daarom wordt het projectontwikkelingsbedrijf Kishan Bhumandla na lang aankloppen eindelijk uitgenodigd.

Kishan Bhumandla had zich onlangs in de media beklaagd dat zij sinds vorig jaar financierings- en projectvoorstellen aan verschillende regeringsfunctionarissen heeft voorgelegd en een uitnodiging daarover te praten uitblijft. Maar nu komt er vandaag eindelijk toch van. Delano Wirht, een van de vertegenwoordigers, geeft de krant te kennen, dat zij door het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) zijn uitgenodigd. Het aanbod van Kishan Bhumandla en partners, in samenwerking met zijn investeerders is, aldus Wirht, “de enige mogelijkheid om Suriname binnen vijf maanden uit zijn financiële malaise te halen”. 

Goedkope herfinanciering

Ook president Santokhi is ermee ingenomen dat Kishan Bhumandla intussen is uitgenodigd. De regering zal serieuze aanbiedingen van potentiële investeerders om de staatsschuld via goedkope herfinanciering te herstructureren, in overweging nemen. Deze aanbiedingen zullen wel gescreend worden door de Foreign Direct Investment Unit van Bibis. Zo reageerde de president zaterdag op vragen van de media tijdens een virtuele persconferentie. Het staatshoofd had de dinsdag ervoor een onderhoud met de FDI-unit. Bij deze nieuwe afdeling zijn inmiddels 150 investeringsprojecten en -voorstellen ingediend.

De investeerders die zich hebben aangemeld zitten nog in het beoordelingssysteem van de FDI-Unit. Er zijn digitaal maar ook door middel van formulieren processen en procedures ontwikkeld om deze investeerders te balloteren. Aan de hand van de evaluatie zal een daartoe aangewezen team van ministers beoordelen of “deze investeringen passen in het nationaal ontwikkelingsprogramma van Suriname”. Het kunnen dus concrete ontwikkelingsprojecten zijn, maar ook financieringsvoorstellen waaronder overname en herschikking van overheidsschulden. Dus ook Kishan Bhumandla “moet in het systeem van de Foreign Direct Investment Unit”. Santokhi zegt het eindadvies af te zullen wachten nadat de besprekingen met dit bedrijf zijn gevoerd.

“In beginsel staat de regering open voor het aantrekken van “goedkoop kapitaal ongeacht van wie”. Met dit kapitaal zullen opties worden bekeken om ‘duur’ geleend kapitaal, waarvoor hoge rentes betaald worden, af te kopen. Met een nieuwe lening tegen lage rentes van ongeveer 2 procent om de Oppenheimer-obligatieleningen, waarvoor meer dan 13 procent aan rentes geldt, af te kopen. Het zou een mogelijkheid kunnen zijn, aldus het staatshoofd. “Als we die dure leningen kunnen afkopen met goedkope leningen dan hebben we die druk voor Surinaamse samenleving weggehaald, maar ook die druk op onze begroting.”