Minister Achaibersing (r) overhandigde op 18 september de nota economisch herstel aan president Santokhi

PARAMARIBO – De regering heeft, als het om het oplossen van haar financiële problemen gaat, genoeg aanbiedingen. Van nationale tot internationale personen, instanties en investeringsbedrijven. “Tot vrijdag was het aantal aanbiedingen om ons financieel te helpen al op 78”, zegt minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning tegen de Ware Tijd.

Echter, de regering heeft gemeend niet meteen toe te happen, maar een procedure te volgen om precies na te gaan, wie, wie is, waar het precies om gaat, welke investeringen gepland zijn en zeker ook dat het accepteren van een aanbieding ook veilig is voor Suriname. Om dit proces te sturen is er een commissie samengesteld om alle aanbiedingen te beoordelen. “We moeten in alle gevallen voorzichtig te werk gaan”, benadrukt Achaibersing.

Na de beoordeling krijgt de aanbieder een reactie waarna ook een formulier wordt aangeboden door de regering dat moet worden ingevuld. Dit is nodig zodat zorgvuldig kan worden onderzocht wie de investeerders zijn. “Ik wil niet van te voren zeggen dat een aanbieder niet zuiver is, maar het gaat om veel geld en ook moet worden voorkomen dat je later tot de ontdekking komt dat je in een machtsgreep zit waaruit je moeilijk kan komen”, verduidelijkt de bewindsman.

Onder de tientallen aanbieders is een groep internationale investeerders, die via een in Suriname geboren projectontwikkelaar bereid is vijftien miljard US dollar in te zetten voor zowel de financiering van directe financieel economische problemen, zoals de lening bij Oppenheimer, als ook het uitvoeren van negen infrastructurele en andere ontwikkelingsprojecten. Suriname hoeft in de investeringsfase zelf geen cent bij te dragen, krijgt ook nog een lange looptijd en een grace period van tussen de vijf en tien jaar.

Projectontwikkelaar Anielpersad Lachman die in 2016 terug naar Suriname kwam en het bedrijf Kishan Bhumandla heeft opgericht, zegt tegen de Ware Tijd dat op 24 juli een brief aan president Chandrikapersad Santokhi is gestuurd waarin de aanbieding is verwerkt. Het financieringsaanbod en de ontwikkelingsplannen zijn ook opgestuurd naar verschillende ministers onder wie Achaibersing, Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. Er zijn daarnaast gesprekken gevoerd met coalitiepartner Gregory Rusland van de NPS, vicepresident Ronnie Brunswijk en andere regerings- en coalitietoppers.