PARAMARIBO – “Ik ben blij met deze aanstelling. Suriname en Nederland zijn bezig de relaties op het hoogste niveau te herstellen.” Zo reageert Henk van der Zwan, tijdelijk zaakgelastigde op de Nederlandse ambassade in Paramaribo, op de beëdiging van oud-communicatieadviseur en oud-journalist Rajendre Khargi als ambassadeur van Suriname in Nederland. Hij legde maandag in handen van president Chandrikapersad Santokhi de eed af.  

Zelf staat Van der Zwan in de startblokken om te worden benoemd tot Nederlands ambassadeur in Suriname. Dat gebeurt mogelijk in januari 2021. De Surinaamse ambassadeur zal op een nog te bepalen dag door de Nederlandse koning Willem-Alexander worden ontvangen om zijn geloofsbrieven aan te bieden, waarna hij officieel zijn werkzaamheden mag beginnen.

En dat zal geen gemakkelijk taak zijn. Dat er daarvoor al een stevige aanzet is gegeven, bewijst de ambtelijke handelsdelegatie die begin november naar Suriname kwam. “We werken nu natuurlijk aan twee kanten om de relaties vorm te geven, zowel in Den Haag als in Paramaribo”, verklaart Van der Zwan tegenover de Ware Tijd. “Er is een programma samengesteld waarin we hebben aangegeven hoe technische assistentie gegeven kan worden en op welke fronten kan worden samengewerkt.”

Van der Zwan zegt dat hij in de uitoefening van zijn functie geen noemenswaardige hinder ondervindt van de situatie rond het toenemende aantal Covid-19-besmettingen in Suriname. “Natuurlijk gebeurt niets in grote gezelschappen. Maar onder de gepaste Covid-19-protocollen zoals mondkapje dragen, handen ontsmetten en afstand bewaren kunnen er nog steeds afspraken gemaakt worden op de ministeries.”