Er worden de komende week hoge Nederlandse delegaties in Suriname verwacht om de zakelijke relatie nieuwe impulsen te geven. Dit komt nadat de banden tussen de twee landen 10 jaren lang naar een laag pitje werden gedegradeerd door het vorig regime onder leiding van Desi Bouterse.

Van 2 tot en met 7 november zullen Nederlandse sleutelfiguren gemeenschappelijke programma’s met counterparts in Suriname bespreken voor de ontwikkeling van diverse sectoren. “Het gaat om het ministerie van Buitenlandse Zaken van Suriname, Landbouw Veeteelt en Visserij, ministerie van Justitie en Politie, ministerie van Defensie, Financiën, Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieu en ook het Openbaar Ministerie”, zegt president Chan Santokhi.  

Op agenda staat ook de bestemming van de restant verdragsmiddelen, groot 17 miljoen euro. Die zijn vrijgegeven door de Nederlandse regering. Zo goed als zeker is dat het geld niet ingezet zal worden voor consumptieve behoeften. Dit wordt duidelijk gesteld door de president. “Ze gaan allemaal naar investeringsprojecten die moeten bijdragen aan de agrarische productie, voor de investeringssector, voor de ondernemingssector, maar ook voor sectoren die een bijdrage moeten leveren aan de economische groei”, legt Santokhi uit tijdens de reguliere persconferentie van de regering. Voor het Agrarisch Kredietfonds en het Beurzenfonds komt er zo goed als zeker wat geld vrij.

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning en Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken International Business en Internationale Samenwerking waren de afgelopen dagen in Nederland om de contouren voor de samenwerking met Nederland verder te bespreken.

Het Kabinet Santokhi blijft trekken aan de bijdrage van de diaspora aan de ontwikkeling van Suriname. De twee ministers hebben, ook voor wat dat gedeelte betreft, verdere afspraken gemaakt met actoren in Nederland. “Inmiddels hebben we als regering de Presidentiele Commissie voor opzetten van een Diaspora Fonds goedgekeurd”, zegt Santokhi. Het idee van een Diaspora Bank staat nog recht overeind. “Deze commissie is bezig met heel wat stakeholders nationaal en ook in Nederland om voldoende diasporakapitaal aan te trekken voor de aanpak van onze financiële crisis hier in Suriname.”