PARAMARIBO – De relatief korte afstand tussen Nieuw-Nickerie en de eilanden Barbados en Trinidad en Tobago, plaatst Suriname in een geschikte positie om die markten te voorzien van landbouwproducten. “Beide eilanden kun je vanuit Nieuw-Nickerie binnen anderhalve dag bereiken en daar ligt de opportunity. Daar gaan wij ons op focussen”, zegt minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij in gesprek met de Ware Tijd.

Er zijn serieuze plannen om een cargolijn op te zetten tussen Nieuw-Nickerie en Barbados. Hierover wordt al gesproken met de regering van het eiland. “Ik ben reeds op zoek naar een rederij die een boot wil inzetten voor cargotransport. Als je die beweging al hebt, komt de rest vanzelf.”

De Ware Tijd sprak Sewdien naar aanleiding van een overeenkomst tussen de vorige regering met Barbados. Daarin staat onder meer dat Suriname grond beschikbaar zou stellen aan boeren van het eiland om schapen te kweken, waarmee het aantal zal worden vermeerderd. “Er is wat grond gereserveerd en daarna is alles stilgevallen”, zegt de minister over de overeenkomst.

Hij onderstreept dat de belangstelling om de afspraken voort te zetten er is. Dit is vorige week tijdens een gesprek met de honorair consul van Barbados in Suriname ook aangehaald. Sewdien wijst erop dat het eiland met ruim driehonderdduizend inwoners een winstgevende markt kan zijn voor Suriname. Dat is ook de reden waarom het ministerie veel verder wil gaan dan is overeengekomen over schapenteelt.

De op te zetten vrachtlijn kan veel mogelijkheden bieden om verder de regio in te gaan, zegt de minister. Suriname heeft met zijn vruchtbare bodem ook veel potentie. Premier Mia Mottley van Barbados zei tijdens een werkbezoek vorig jaar aan Suriname dat het land geologisch een gunstige ligging heeft om de Caribische markt te voorzien. Daarnaast stelde ze dat het land beschikt over één van de grotere schatten op aarde en wel grote hoeveelheden zoetwater.