Drs. Kurt van Essen (47), vader van Sienna en Liza van Essen,  studeerde Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam van 1993 tot 1998. Hij studeerde af in twee studierichtingen, t.w. Strategisch Management en Informatiemanagement. Hij startte zijn carrière in 1998 bij KPMG Consulting in Nederland binnen de takken Strategische Informatieplanning en Customer Management. 

In 2001 remigreerde Kurt naar Suriname en werkte bij Staatsolie als Senior Industrial Engineer bij de Divisie Corporate Planning. In 2005 werd hij als eerste niet-technisch opgeleide professional Superintendent en verantwoordelijk voor een deel van de productie van Staatsolie. 

In 2007 maakte hij de overstap naar Fernandes en werd hij aangesteld als directeur van Fernandes Bakkerij & Fernandes Snacks. Gedurende de jaren 2013-2017 gaf hij tevens leiding aan Fernandes Ice Cream en Fernandes Agenturen (import & distributie). 

In 2018 werd hij lid van de RVC van de Finabank. Vanaf 2020 is hij naast zijn huidige functie van directeur bij Fernandes ook vertegenwoordiger van de aandeelhouder voor Fernandes in Guyana in de rol van Chairman of the Board of Director van Fernandes Guyana Enterprise

Kurt van Essen wordt gemotiveerd door het veranderen van organisaties met als belangrijkste drijfveer innovatie als strategie.