Jan Wognum en Jeannette van Warmerdam hebben een boek geschreven over hoe je via de natuur je bedrijf moet verduurzamen. 

De coronacrisis is bij uitstek dé kans om je bedrijf eindelijk te verduurzamen. Dat moet ook wel, want de sleutel tot het redden van de aarde ligt bij bedrijven, zo schrijven Jan Wognum en Jeannette van Warmerdam uit Hazerswoude-Dorp in hun boek Natuurlijk! organiseren.

Twintig, dertig jaar heeft-ie het idee voor het boek al in z’n hoofd, Jan Wognum. De geboren Waddinxvener (60) werkte bij Nationale Nederlanden en later ING, toen het begon te kriebelen. Hij merkte dat de bedrijfsstructuur niet duurzaam was. ,,Een voorbeeld: alle koffieprut van het hele bedrijf werd vernietigd. Ik heb het een tijdje opgehaald – fantastische mest waar je paddenstoelen op kunt kweken.” 

De tijd was er nog niet naar. ,,Wie over duurzaamheid begon, was een geitenwollensokkentype die een klap van de molen had gekregen.” Inmiddels staat de wereld er wel anders voor, zegt Wognum. En dus klom hij eindelijk in de pen, samen met zijn vrouw Jeannette van Warmerdam (52), om een boek te schrijven. Digitaal vertelt Wognum over ‘Natuurlijk! organiseren’, een handleiding en stappenplan voor bedrijven en ondernemers over hoe ze dat kunnen doen. Het is ook een noodkreet: bedrijven moeten veel actiever verduurzamen. Minder beloven, meer doen.

Brownies

Leuk, ledverlichting of afvalscheiding, maar het moet véél verder gaan. Bedrijven zijn ook duurzaam als ze goede dingen voor mens en maatschappij doen, zegt Wognum. ,,Er was iemand die het aandurfde om in een slechte wijk in New York een koekjesfabriek te openen. Er gingen tweehonderd mensen aan de slag die anders wellicht in de gevangenis zouden belanden. Hun achtergrond maakte niet uit, als ze hun werk maar deden. Dat deden ze: de brownies worden nu geleverd aan Ben & Jerry’s.”

Iets teruggeven in plaats van iets alleen verbruiken, is het credo van de twee, die beiden werken als coach en trainer van bedrijven en ondernemers. ,,Denk aan de kassen. Dat waren vroeger energieslurpers. Nu wordt energie opgewekt in een kas en dat wordt aan woningen geleverd.”