Tom van der Lubbe. 

Bedrijven die vorig jaar megawinsten boekten, stonden dit voorjaar vooraan om coronasteun te ontvangen en ontslaan nu personeel. Ondernemer Tom van der Lubbe van hypotheekadviesketen Viisi Hypotheken heeft er geen goed woord voor over. ,,Het is onfatsoenlijk en respectloos.”

Met zijn collega’s van Viisi Hypotheken won Van der Lubbe (52) eerder dit jaar de prijs Best Workplace in de categorie bedrijven tot vijftig medewerkers. Op het podium bij de uitreiking zag hij zijn kans schoon om andere bedrijven op te roepen hun medewerkers op de eerste plek te zetten, juist in coronatijd. 

,,Er zijn zoveel mensen onzeker of ze volgende maand of volgend jaar nog wel een baan hebben. Het aandeelhouders-kapitalisme is volledig doorgeschoten, de balans is zoek’’, zegt de mede-oprichter en mede-eigenaar van Viisi, dat hypotheekadvies geeft aan starters en hoogopgeleiden, vanuit zijn kantoor in het Zwitserse Zürich, waar hij met zijn vrouw en twee kinderen woont.

Waartoe roept u bedrijven nu precies op?

,,We roepen managers en ceo’s op om solidair te zijn met hun mensen, zich te verplaatsen in een ander, transparant te zijn over de situatie en ontslag echt als laatste middel te zien. In de Bijbel gaat het over zeven vette en zeven magere jaren. Er komen altijd slechtere tijden aan en als je in goede tijden met dank aan je mensen flinke winsten hebt kunnen maken, dan siert het je als je in slechte tijden je mensen binnenboord houdt. En nog een reden om dat te doen: onderzoeken laten zien dat bedrijven die ontslagen vermeden hebben, op lange termijn succesvoller zijn.’’