Deze onwikkeling volgen wij al enkele Jaren op de voet. Dat Elon Musk de grondstations gaat verlaten was te verwachten. Dat is precies de last mile waarbij de eindconsument nog de kabelbedrijven nodig heeft met hun verbindingen. Door de invoer van deze speciale satelietten is het plaatje compleet en is hij in staat om op elk punt van de aarde internet op hoogste kwaltiteit te leveren. Betekent voor de global internet industrie een revolutionaire verandering.

In Suriname houdt het in dat binnen korte periode heel Suriname bedekt is met high speed internet. Door volume is hij in staat een laag tarief aan te bieden. We moeten oppassen met diepte investeringen in infrastructuur omdat de kosten van het aanleggen van masten, glasvezel niet meer terug te verdienen is.Met deze ontwikkeling verandert ook het hele veld van telefonie. Telefonie wordt een On Net product. Conventioneel internationaal bellen wordt verleden tijd. Hosting is nu reeds in verandering. Door intro van VPS (Virtual Privat Server) is hosting nu in de prijsklasse van US$ 7 – 25 per maand.

Starlink is een satellietnetwerk in opbouw van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX voor het aanbieden van internettoegang. Door duizenden satellieten in een lage aardbaan te plaatsen hoopt het bedrijf wereldwijd breedbandinternet te kunnen leveren, tegen een prijs die vergelijkbaar is met huidige (bekabelde) internetverbindingen. De gebruiker heeft hiervoor een antenne nodig die “zo groot als een pizzadoos” is.

Een van de doelen van Starlink is volgens SpaceX’ directeur Elon Musk het verdienen van geld om de ontwikkeling van SpaceX marsraket Starship en aanverwante missies mee te financieren. Er zijn vergunningen voor het operationeel netwerk met tot 12.000 satellieten en SpaceX vroeg in oktober 2019 een vergunning voor een uitbreiding met nog eens 30.000 satellieten aan.[1] Na twee lanceringen met ieder 60 satellieten was Starlink in januari 2020 gemeten naar het aantal satellieten reeds het grootste satellietnetwerk ter wereld.

Elon Musk wil met Starlink drie tot vier procent van de internetmarkt bedienen. Het netwerk richt zich op het platteland waar geen hoogwaardig internet is en 5G-techniek onaantrekkelijk is vanwege de afstanden. Hij richt zich niet op stedelijke gebieden; een satellietnetwerk zou volgens hem nooit genoeg bandbreedte voor een dichtbevolkt gebied kunnen leveren.