Minister Parmanand Sewdien tekent de overeenkomst voor overname van FAI door de staat Suriname.  

PARAMARIBO – Door de aandelen (90 procent) van het Belgische bedrijf Fruit Farm Group (Univeg) over te nemen is bacovebedrijf volledig in Surinaamse handen. De staat, die vrijdag een overeenkomst tekende daartoe, had eerder al een aandeel van 10 procent in het bedrijf.

Het overnemen van de aandelen werd als één van de oplossingen gezien om arbeidsplaatsen te behouden en de deviezeninkomsten te garanderen. Binnenkort volgt de benoeming van een nieuwe raad van commissarissen en een directeur die als voornaamste taak krijgen FAI gezond te maken. In september zei LVV-minister Prahlad Sewdien dat ruim de helft van de aanplant in Nickerie en Jarikaba is aangetast door de bacoveziekte Moko.

Tijdens de vorige regering besloot het Belgische managementteam begin dit jaar uit Suriname te vertrekken met achterlating van onder meer een schuld van vijftien miljoen US dollar. Volgens LVV hebben de buitenlanders – conform de statuten – hun aandelen aangeboden aan de Surinaamse staat. “De vorige regering had reeds het besluit genomen om de aandelen over te nemen maar heeft het proces daartoe niet afgerond”, aldus het ministerie.

In februari had Univeg de regering-Bouterse/Adhin aangeboden FAI voor een symbolisch bedrag van één US dollar over te nemen, waarbij alle schulden en lasten voor rekening van de staat zouden zijn. Een andere optie was faillissement aanvragen. Om arbeidsrust te bewaren besloot de toenmalige regering om elke maand onder meer de lonen van de ongeveer vijftienhonderd man te betalen.