Astrid Roemer heeft de Prijs der Nederlandse Letteren gewonnen. Het is de eerste keer dat de literatuurprijs aan een Surinaamse auteur is toegekend, meldt de Taalunie, die de 40.000 euro prijzengeld financiert.

De Prijs der Nederlandse Letteren is de meest prestigieuze literaire prijs in het Nederlandse taalgebied en onderscheidt auteurs van belangrijke, oorspronkelijk in het Nederlands geschreven letterkundige werken. De prijs wordt eens per drie jaar toegekend aan een auteur van wie het oeuvre een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur.

“Met haar romans, toneelteksten en gedichten bekleedt Astrid H. Roemer een unieke positie in het Nederlandstalige literatuurlandschap”, valt te lezen in het juryrapport. “Haar werk is onconventioneel, po√ętisch en doorleefd.”

“Roemer slaagt erin thema’s uit de recente grote geschiedenis, zoals corruptie, spanning, schuld, kolonisatie en dekolonisatie, te verbinden met de kleine geschiedenis, het verhaal op mensenmaat.”

Hoogtepunt uit het oeuvre van de 73-jarige in Paramaribo geboren Roemer is de trilogie bestaande uit de boeken Gewaagd leven (1996), Lijken op liefde (1997) en Was getekend (1998). In 2016 ontving de auteur de P.C. Hooft-prijs voor haar gehele oeuvre.