CUPERTINO – Apple is vrijdag op de Amerikaanse beurs $111 miljard aan waarde kwijtgeraakt, na een daling met 5,6%. Beleggers verkochten het aandeel op tegenvallende iPhone-verkopen.

Doordat de nieuwe smartphone van Apple later in de winkels lag, werden de eerste verkoopcijfers van de iPhone 12 niet meegenomen in laatste verslagperiode van het gebroken boekjaar.

De omzet van Macs, iPads, diensten en de verzamelcategorie waar onder meer de Apple Watch en draadloze oordopjes onder vallen, stegen allemaal.

Apple heeft de afgelopen periode meer Mac-computers verkocht dan ooit. Dat komt omdat mensen vanwege de coronapandemie thuiswerkten maar ook veel kinderen volgden wereldwijd thuis hun lessen via een computer.

De omzet van de iPhone-tak viel tegen. Dat komt omdat klanten wat langer moesten wachten op de komst van de vertraagde iPhone 12. Dat topman Tim Cook geen vooruitblik over het belangrijke laatste kwartaal gaf, stelde beleggers nog meer teleur.

Donderdag nabeurs zakte het aandeel al in, vrijdagmiddag liep het verlies op tot -5,6%. Door deze virtuele daling met $111 miljard, resteert een marktwaarde van $1,879 biljoen. Apple ging eerder door de grens van $2000 miljard marktwaarde.