Amsterdam wil de banden met Suriname aanhalen. Het stadsbestuur wil op korte termijn in overleg treden met de regering in Paramaribo over samenwerking op terreinen als gezondheidszorg, watermanagement, sport, ruimtelijke ordening en cultuur en erfgoed. 

Dat schrijft burgemeester Femke Halsema in antwoord op vragen van de fractie van DENK in de gemeenteraad. Volgens Halsema is met de installatie van Chan Santokhi als nieuwe president van Suriname de weg vrijgekomen om de vroegere relatie met Paramaribo te herstellen.

In de periode tussen 2002 en 2010 was Amsterdam betrokken bij meer dan zeventig projecten in Suriname. Daar kwam een einde aan met de verkiezing van Desi Bouterse als president, toen verdachte in het proces over de Decembermoorden. “Amsterdam kiest zijn eigen vrienden,”  gaf burgemeester Eberhard van der Laan in 2010 als motivatie voor het verbreken van de banden met Paramaribo.  

Amsterdam wil geen klassieke stedenband met Paramaribo. Halsema schrijft dat het college een nieuwe visie heeft op internationale samenwerking, ook met de zogeheten herkomstlanden waar grote groepen Amsterdammers warme banden mee onderhouden. De nieuwe relatie moet gericht zijn op gelijkwaardigheid tussen de partners en voor beide partijen betekenisvol zijn.

Bij de vroegere samenwerking waren ook allerlei Amsterdamse instellingen en organisaties betrokken, waaronder politie, brandweer, onderwijsinstellingen en musea. Volgens Halsema heeft een aantal van hen al laten weten dat ook zij de draad graag weer oppakken. Dat geldt ook voor de organisaties in Suriname. Eerder liet president Santokhi al weten de relatie met Nederland te willen herstellen.