De ministers Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale samenwerking, Armand Achaibersing van Financiƫn & Planning en Albert Jubithana van Transport Communicatie en Toerisme zijn op zaterdag voor een werkbezoek naar Nederland vertrokken. Zij zullen gesprekken voeren met regeringsautoriteiten, ministers en andere hoge functionarissen in Nederland over de samenwerking tussen de beide landen en ook over een aantal lopende zaken internationaal, waaronder de onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de steun van Nederland daarbij.


Voor wat betreft de toerisme ontwikkeling zal minister Jubithana in dialoog gaan met verschillende organisaties en met zijn collega-minister van Verkeer en Waterstaat, meldt de Communicatiedienst Suriname. Bekeken zal worden wat er nog moet verbeteren in het personenverkeer tussen Suriname en Nederland. Er staat ook op agenda gesprekken met de directie van KLM voor wat betreft de samenwerking op de route Paramaribo-Amsterdam retour. Tijdens die gesprekken zal samen met de KLM-directie bekeken worden op welke wijze de SLM ondersteund kan worden. De onderhandelingen moeten erin resulteren om SLM niet alleen te behouden, maar ook tot een profitabel en winstgevend bedrijf te maken.

Achaibersing en Ramdin zullen met de minister en deskundige autoriteiten van het ministerie van Financiƫn in Nederland van gedachten wisselen. Die gesprekken gaan over IMF en de meer structurele samenwerking op het gebied van ondersteuning voor de Belastingdienst en de Douane.

Er is ook een onderhoud met functionarissen van het Internationaal adviesbureau Lazard, die naar Den Haag afreizen om strategische discussies te voeren over het verloop en vervolg van de gesprekken met internationale schuldeisers. Daarbij zal er gekeken worden op zowel bilateraal als commercieel niveau hoe alles past in het Herstelplan 2020-2022. De delegatie keert woensdag terug naar Suriname.